4 yıl kuralı

Avrupa'da yaşayan Gurbetçilere sonunda bekledikleri müjdelerden biri geldi Gurbetçilerin en büyük sorunlarından biri Avrupada aldıkları araçları Türkiye'de 2 yıl kullanabilmeleriydi bu soruna kısmi bir çözüm geldi

DÜNYA

4 yıl kuralı

Yurtdışındaki gurbetçi emeklilerimizin merakla beklediği yabancı plakalı araçların yurtta kalış süreleri ile ilgili düzenlemede sona gelindi Yurtdışından Türkiye’ye yabancı plakalı araç götürmek isteyen gurbetçi emeklilerimizin merakla beklediği cevap geldi. Yeni düzenlemede süre 4 yıla çıkartılıyor. Düzenleme bir iki ay içerisinde yürürlüğe giriyor.

Mevcut düzenlemeye göre, emekli vatandaşlarımız ve Mavi Kart sahipleri, yabancı plakalı araçlarını Türkiye'de maksimum 2 yıl (730 gün) bırakabiliyor. Yeni düzenleme ile bu süre 2+2 yıla, yani 1460 güne çıkıyor.

4 YILA ÇIKMASI GURBETÇİLERİ SEVİNDİRECEK

Özellikle yurtdışından emekli olan ve Türkiye’ye araç götürecek vatandaşlarımızı ilgilendiren haberine göre, yeni düzenlemenin bir iki ay içerisinde yürürlüğe girme ihtimali oldukça yüksek. 

İlk kez araç götürecek emekliler

Yeni düzenlemeye göre yurt dışından emekli olmuş T.C. vatandaşları ve mavi kart sahipleri, ilk kez Türkiye’ye yabancı plakalı araç götürdüklerinde, yurt dışındaki ikametlerini beyan ederek, bu aracı 2+2 yıl (1460 gün) Türkiye'de bırakabilme imkanına sahip olacak. Bu emekliler 185 gün şartına tabi olmayacak.

Daha önceden uygulamadan faydalanan emekliler

Yeni düzenlemede daha önceden bu uygulamadan yararlanan emekli gurbetçilerimiz için 185 gün şartının geçerliliği devam etmekte. Araç götürmek isteyen emekli gurbetçilerimiz, “son bir yılda toplamda 185 gün yurt dışında bulunma” şartını yerine getirmeleri gerekecek. 

Tercüme edilmiş emeklilik belgesi ibrazı

Yeni uygulamaya göre; yabancı plakalı aracını Türkiye’de bırakmak isteyen emekli gurbetçilerimizin, Türkiye'de bulunan araçlarının 730 günlük süresi dolmadan süreyi uzatmak için Gümrük Müdürlüklerine başvurması gerekmekte. Başvuru esnasında emeklilerimizin yurt dışından emekli olduklarına dair noter veya konsolosluk onaylı, Türkçeye tercüme edilmiş, emeklilik belgesini ibraz etmesi gerekecek.

DİĞER HABERLER
Neler değişecek

Neler değişecek

25-03-2024 - DÜNYA

Yasemin yakalandı

Yasemin yakalandı

21-03-2024 - DÜNYA