Ve karar bekleniyor

Türkiye hem kuzeyindeki Rus Ukrayna hem Güneyindeki İsrail Hamas savaşı ile uğraşıyor bölge ateş şemberine dönmüş durumda Türkiye sağlam adımlar atmak istiyor

DÜNYA

Ve karar bekleniyor

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısında Hamas'ı terör örgütü olarak görmediğine yönelik ifadeler kullanmasının ardından, "Türkiye her zamanki gibi her türlü olasılığa karşı diğer devletler gibi hazırlıklarını yapıyor, ancak Türkiye’nin ana politikasında bir değişiklik yok. Ankara’nın önceliği ve temel hedefi sivil ölümlerin durması, ateşkes ilan edilmesi. Diğer yandan HAMAS’a terör örgütü denilmemesine de uluslararası çerçevede bakılması gerektiğine dikkat çekerim. Birleşmiş Milletler’in terör örgütü listesinde HAMAS bulunmuyor. Netice olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasına bir bütün olarak bakılmalı" yorumunu yaptı. 

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINI YORUMLADI

Fırat, Ankara'nın, İsrail - Hamas savaşına yönelik tutumu hakkında şu bilgileri paylaştı:  “◊ Ankara’nın birinci önceliği ateşkes ve bunun hemen sağlanması. 18 saatlik, 48 saatlik bir ateşkes Bu sağlandıktan sonra da bunun üzerine bina edilecek süreci uzatmak.

Ateşkesin sağlanması ile müzakere sistemine geçebilmek önemli. Bu durumda Türkiye’nin garantörlük formülünün de gündeme getirilmesi ve hayata geçirilmesi planlanıyor Nihai hedef ise 1967 sınırları çerçevesinde Filistin Devleti’nin de kurulması. Türkiye’nin büyükelçisini İsrail’den çekmek gibi bir kararı şu an için yok.

TÜRKİYE BÖLGESEL BİR AKTÖR OLARAK ÖNEM ARZ EDİYOR

Ancak hükümet kanadından İsrail’e her seviyede geliş gidişler askıya alındı  İsrail Ankara büyükelçisi ve başkonsolosunu kendi kararıyla ülkesine çağırdı. Türkiye’nin bir talebi olmadı.

Türkiye Cumhuriyeti’ne akredite olmuş devlet temsilcilikleri Türkiye Cumhuriyeti’nin güvencesi altında bulunuyor. Bu kapsamda Ankara’nın bakış açısı Türkiye’de misafir edilen kim olursa olsun, koruma altındadır şeklinde.”

DİĞER HABERLER
Neler değişecek

Neler değişecek

25-03-2024 - DÜNYA

Yasemin yakalandı

Yasemin yakalandı

21-03-2024 - DÜNYA