GÜNCEL

Türkiye'den darbe

Her geçen gün büyüyen ve güçlenen Türkiye artık bölgesel bir güç oldu Akdeniz ve Karadeniz de Türkiye'nin onayı olmayan tüm projeler yapımına bile başlanamadan sonlanmaya başladı

Türkiye'den darbe

Avrupa Yatırım Bankası, Yunanistan'dan deniz altından önce Güney Kıbrıs'a sonra İsrail'e uzanacak elektrik hattı projesine finansman sağlamayacağını açıkladı. Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi dışlayan proje suya düşmüş oldu Yunanistan, Rum Yönetimi ve İsrail'in Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi dışlayan enerji projelerinden biri daha yatırımcılardan veto yedi ve rafa kaldırıldı.

GÜÇLÜ TÜRKİYE SAYESİNDE PROJE RAFA KALDIRILDI

Yunanistan'dan başlayarak deniz altından Kıbrıs Rum yönetimi ve İsrail'e uzanacak elektrik hattı (enterkonnekte sistem) projesini finanse etmesi beklenen Avrupa Yatırım Bankası, Rumlara ikinci kez "ekonomik değil" yanıtı verdi.

Banka, "Bu projeler yerine güneş enerjisine odaklanın" diye tavsiyede bulundu daha önce de petrol boru hattı güçlü Türkiye'nin attığı önemli adımlar sayesinde resmen çöp olmuştu

BORU HATTI DA ÇÖP OLMUŞTU

Rum-Yunan-İsrail üçlüsü 2000'li yıllarda Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarından Türkiye'yi dışlayan bir dizi proje hazırladı. Bunlardan en önemlisi İsrail açıklarından başlayarak deniz altından Kıbrıs Rum yönetimi ve Yunanistan'a uzanacak East-Med (Doğu Akdeniz) adı verilen doğal gaz boru hattı projesiydi. Diğeri ise yine aynı rotayı takip edecek 1200 kilometrelik kablo ile elektrik projesi oldu. 6 milyar dolarlık boru hattı projesine iki yıl önce ABD desteğini çekti. İsrail'i AB'ye bağlayacak elektrik hattının fişini ise 6.5 milyar dolarlık maliyeti karşılaması beklenen Avrupa Yatırım Bankası çekti. Bankanın Genel Başkan Yardımcısı Kriakos Kakuris, Rum yönetiminde yaptığı açıklamada, bankanın ikinci kez Rum Yönetimi'ne olumsuz yanıt verdiğini belirtti.

RESMEN MAZİDE KALDI

2016 yılında dönemin Rum lideri Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras (daha sonra Miçotakis) ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu el ele tutuşarak projeyi başlatmıştı. Hatta AB'nin Enerji Bakanı konumundaki AB Komisyonu’nun Enerji'den Sorumlu Komiseri Kadri Simson 2 yıl önce Rum yönetimine gelerek eski Başkan Anastasiadis'le temsili kablo bağlantısını bile yapmıştı.

YöneticiYönetici